De verloskundigen van Jouw verloskundige zijn bevoegd om zwangeren en kraamvrouwen te informeren over anticonceptie, anticonceptie voor te schrijven en te plaatsen. Bij het afsluiten van de kraamweek bespreken we de anticonceptie. Het is mogelijk om je nacontrole te combineren met een anticonceptieconsult. Ook als je geen cliënt bij ons bent, ben van je van harte welkom.

Anticonceptie na de bevalling

Tijdens de afsluitende visite in de kraamweek bespreken we anticonceptie. Wil je graag een adviesconsult over anticonceptie dan plannen we hiervoor een afspraak rond vier tot zes weken na je bevalling.

Tijdens dit consult bespreken we je wensen ten aanzien van anticonceptie en bekijken we wat voor jou de meest passende keuze is. Heb je een voorkeur voor de orale anticonceptiepil, de pleister of vaginale ring? Dan krijg je van ons het recept meteen mee en kan je aan de slag. Ga je liever voor een spiraal of implanon? Dan krijg je van ons het recept en maken we een afspraak voor het plaatsen hiervan op de praktijk.

Na het voorschrijven/plaatsen van deze anticonceptie plannen we een telefonisch consult in om je vragen en de tevredenheid van de anticonceptie te bespreken. Gangbaar is om dit gesprek na drie maanden te doen. Dan heb je voldoende gelegenheid gehad om aan de soort anticonceptie wennen. Ook zijn dan de eventuele bijwerkingen van het begin meestal weer voorbij.

Na plaatsing van een spiraal plannen we een nacontrole consult waarbij we met de echo controleren of de spiraal nog goed zit. Dit doen we meestal na vier tot zes weken.

Spiraaltje

Het spiraaltje is een betrouwbare vorm van anticonceptie en een uitermate geschikt anticonceptiemiddel voor vrouwen die borstvoeding geven. Ook als je nog niet zwanger bent geweest, kun je bij ons terecht. Er zijn twee soorten spiraaltjes die je kunt laten zetten: het hormoonspiraal en een hormoonvrije spiraal, het koperspiraal.

Je bent al eerder op gesprek geweest bij de verloskundige om de verschillende vormen en jouw keuze voor anticonceptie te bespreken. Daar is ook uitgelegd hoe het plaatsen van een spiraal in zijn werk gaat.

Jouw verloskundige plaatst de spiraal.

Dit wordt bij voorkeur gedaan:

  • 10 -12 weken na de bevalling (koperspiraal)
  • 12 weken na de bevalling (Mirena/Kyleena)
  • tijdens de borstvoedingsperiode
  • óf (als je geen kraamvrouw bent) bij voorkeur als je ongesteld bent (4e / 5e dag)

SOA test

Sommige geslachtsziekten (SOA’s), zoals Chlamydia of Gonorroe, kan je bij je dragen zonder dat je daar klachten van ervaart. Door het inbrengen van een spiraal kan een onopgemerkte SOA naar je baarmoeder en je eileiders verplaatsen. Dit kan zeer nadelige gevolgen hebben voor je vruchtbaarheid. Is het mogelijk dat jij een geslachtsziekte bij je draagt? Doe dan eerst een SOA test! Dit kan via je huisarts of bestel een test online via www.soacare.nl.

Zwangerschapstest

Een spiraaltje mag niet geplaatst worden tijdens zwangerschap. Bestaat er een kans dat je zwanger bent? Doe dan zelf eerst een zwangerschapstest.

Het plaatsen van het spiraaltje

Kom bij voorkeur met een volle blaas naar je afspraak. Dit kan het plaatsen vergemakkelijken. Eerst wordt de positie van je baarmoeder bepaald met een (inwendige) echo. Daarna plaatst de verloskundige je spiraal. Ze gebruikt hierbij een speculum (spreider of eendenbek) die ze inbrengt in de vagina. Tot slot kijkt ze met de inwendige echo of de spiraal op de juiste plaats zit.

De afspraak duurt in zijn geheel ongeveer 20-25 minuten. Maar het inbrengen van het spiraal is op zich vrij kort en binnen enkele minuten klaar.

Doet het pijn?

Om het spiraaltje in te brengen wordt soms je baarmoeder met een tangetje iets gestrekt. Dit kan een vervelend, soms pijnlijk, gevoel geven. Het is daarom aan te raden om 1 uur voorafgaand aan de plaatsing 1000 mg paracetamol in te nemen (neem dit in als je borstvoeding geeft), of 400 mg ibuprofen. Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen krijgt of een zeurend gevoel in je onderbuik. Soms helpt het om op de dag van plaatsing wat extra rust te nemen. Ook een warme kruik, paracetamol of ibuprofen kunnen je klachten verminderen.

Na de plaatsing kan je nog enkele dagen wat bloedverlies hebben of wat buikpijn. In de eerste drie maanden na het plaatsen van een spiraal kan je tussentijds bloedverlies hebben. Dit is normaal. Heb je gekozen voor een hormoonspiraal? Dan kan je cyclus onregelmatig worden en je menstruaties lichter. Soms verdwijnt de menstruatie zelfs helemaal. Heb je gekozen voor een koperspiraal? Dan zullen je menstruaties vaak eerst wat heviger worden. Meestal wordt dit na enkele maanden weer normaal.

Wanneer veilig?

Met een koperspiraal ben je na de plaatsing direct beschermd tegen zwangerschap. Met een hormoonspiraal ben je pas na één week beschermd. Gebruik tot die tijd een aanvullende anticonceptiemethode.

Zelfcontrole

Na de nacontrole kun je zelf af en toe controleren of je spiraal nog goed zit. Je kunt de draadjes voelen met je vinger in de vagina. Soms zijn de draadjes om de baarmoedermond heen gekruld en is het moeilijker om ze te voelen. Voel je een hard stukje bij je baarmoedermond? Dat betekent dat het spiraaltje niet goed meer op zijn plaats zit. Neem dan contact op met je verloskundige.

Spiraaltje verwijderen en/of kinderwens

Wil je je spiraal juist laten verwijderen? Dat kan ook bij Jouw verloskundige. Wanneer de reden hiervoor een kinderwens is, kun je het beste vooraf starten met het slikken van foliumzuur.

Tarieven

De kosten worden afhankelijk van je zorgverzekeraar (deels) vergoed, informeer hiernaar altijd bij je ziektekostenverzekeraar.

Sinds 2011 vallen de kosten van anticonceptiemiddelen niet meer in de basisverzekering voor vrouwen boven de 21 jaar. Afhankelijk van je polis worden de kosten of geheel of helemaal niet vergoed. Zoals bij alle zorgkosten wordt altijd eerst de jaarlijkse wettelijke eigen bijdrage aangesproken. Je betaalt het voorgeschreven middel rechtstreeks bij de apotheek.

Wij schrijven het middel dat het beste bij je past voor via een digitaal anticonceptieportaal. Je krijgt per e-mail een betalingsverzoek. Na betaling wordt de anticonceptie bij je thuis bezorgd. Wanneer het een spiraal of implanon betreft neem je deze mee naar je plaatsingsafspraak.

De kosten voor het plaatsen of verwijderen van een spiraal of implanon dienen wij eerst in bij je zorgverzekeraar. Indien deze niet rechtstreeks aan ons vergoed ontvang je van ons alsnog een factuur.

Kosten:
Anticonceptie-adviesconsult € 35
Plaatsen/verwijderen Spiraaltje € 68,66
Plaatsen/verwijderen Implanonstaafje € 68,66
Mirena plm. € 147,47
Kyeena plm. € 147,47
Koper spiraal plm. € 70,69
Implanon plm. € 129,60

Lukt het niet om op de afspraak te komen? Meld je dan minimaal 48 uur van tevoren af. Zo voorkom je dat we jou € 25 in rekening moeten brengen.

Implanon

Wil je geen pillen slikken en zie je een spiraaltje ook niet zitten? Dan kun je ook nog kiezen voor een staafje in je bovenarm. Met implanon ben je drie jaar lang beschermd tegen ongewenste zwangerschap.

Een staafje als anticonceptie? Zo werkt het

De werkzame stof in Implanon NXT is etonogestrel. Bij het gebruik van het anticonceptiestaafje kan je menstruatie veranderen of zelfs helemaal wegblijven. Sommige vrouwen vinden het prettig dat ze niet ongesteld worden en anderen vinden het juist vervelend. Bij 1 op de 5 vrouwen verdwijnt de menstruatie, maar hetzelfde aantal vrouwen krijgt herhaalde en/of langdurige bloedingen.

Bescherming

Als je nog geen betrouwbare anticonceptie gebruikt op het moment van de plaatsing van implanon, geldt: het staafje laten implanteren in de periode van de eerste tot vijfde dag na het begin van de menstruatie.

Beschermd tegen zwangerschap

Het gebruik van een condoom is minimaal tot één week na de plaatsing nodig. Wanneer je borstvoeding geeft, kan Implanon drie tot vier weken na de bevalling ingebracht worden. Geef je geen borstvoeding? Dan kan het staafje in principe direct na de bevalling worden ingebracht. Het precieze tijdstip bepaal je in overleg met de verloskundige.

Procedure plaatsing

Het inbrengen van het hormoonstaafje wordt gedaan door de verloskundige, met behulp van een speciaal ontworpen inbrenghuls waarin het staafje in een naald zit. Implanon wordt vlak onder de huid ingebracht tussen twee spieren in de bovenarm. Voordat het staafje wordt geplaatst, wordt de huid eerst goed verdoofd.

Verwijderen

Voor het verwijderen van het staafje kan je ook in de verloskundigenpraktijk terecht. In de meeste gevallen kan de implanon drie jaar blijven zitten.