Wat betekent prenatale screening, poliklinische bevalling en geboorteplan?

Je leest het allemaal hieronder. De antwoorden komen allemaal van deze website af. Zoek je dus meer antwoorden, kijk dan gerust op onze website of stuur ons een mailtje.

Caseload-zorg wil zeggen dat je gedurende je zwangerschap, bevalling en kraamtijd wordt begeleid door een of twee vaste verloskundigen, dus Ela of Ilva. De kracht van twee-op-een-zorg is dat de verloskundige naast de zwangere en haar partner staat in het gehele proces.

Foliumzuur slik je in tabletvorm. Foliumzuur verkleint de kans dat het kindje wordt geboren met een open ruggetje of een open schedel. Foliumzuur is in de vorm van tabletten en zonder recept te verkrijgen bij de apotheek en drogist. Slik elke dag 0,4 miligram. Het duurt ongeveer vier weken tot er voldoende extra foliumzuur in het lichaam aanwezig is. Het is dus aan te raden om al voordat je zwanger bent foliumzuur te gaan slikken. Blijf foliumzuur slikken tot je 10 weken zwanger bent.

In een geboorteplan omschrijf je je wensen en verwachtingen rondom de geboorte van je kindje. Dit kan in de vorm van een uitgebreid plan, maar niets moet. Het is bedoeld om je geboortepartners straks rond de bevalling te laten weten wat jullie belangrijk vinden, wat jullie ideeën en wensen zijn.

Een poliklinische bevalling is dat je in het ziekenhuis bevalt zonder medische noodzaak. Je eigen verloskundige, dus Ela of Ilva, is hier gewoon bij aanwezig.

Prenataal onderzoek of ook wel prenatale screening genoemd, is de mogelijkheid onderzoek te doen naar de gezondheid van je kindje tijdens de zwangerschap. Er zijn twee soorten onderzoek: screening op down-, edwards- en patausyndroom doormiddel van de NIPT en screening naar lichamelijke afwijkingen doormiddel van de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.

Er is een aantal factoren die de kans om suikerziekte te ontwikkelen tijdens je zwangerschap vergroten. Is dit bij jou het geval (dat leggen we je nog uit) dan willen we je bloedsuiker in de zwangerschap extra controleren. Dit onderzoek (kan op meerdere manieren) zal plaatsvinden rond 24 weken en soms wordt deze op indicatie herhaald bij 32 weken.

Rond elf weken zwangerschap komen jullie voor de termijnecho en hier bepalen we aan de hand van een echo hoe lang je zwanger bent (welk termijn) en wanneer je uitgerekend bent.