Bloedverlies

Het vermoeden op een miskraam ontstaat vaak door bloedverlies in de prille zwangerschap.
Bloedverlies in het begin van de zwangerschap komt vaker voor dan gedacht. Bij ongeveer 20% van alle zwangerschappen komt bloedverlies voor in de eerste zestien weken. Dit hoeft echter niet altijd te wijzen op een miskraam. De voornaamste reden van bloedverlies wordt veroorzaakt door je baarmoedermond, deze is namelijk extra goed doorbloed tijdens de zwangerschap. Dit betekent dat je bij een fikse verkoudheid (niezen of hoesten), vrijen of onverwachte bewegingen soms een klein bloedvaatje kan beschadigen wat kan leiden tot bloedverlies. Vaak is dit niet groter dan een muntstuk en merk je dat het al snel stopt. Het kan wel zijn dat je daarna nog een aantal dagen donkerbruin bloedverlies (oud bloed) hebt. Dit bloedverlies is onschuldig. Heb je bloedverlies en ben je ongerust; bel dan gerust.

Bloedverlies in de prille zwangerschap (voor zestien weken) kan echter ook een aanwijzing zijn voor een miskraam. Een miskraam komt bij één op de zes zwangerschappen voor. Heb je helder bloedverlies, al dan niet gepaard met buikkrampen bel dan op 026-2060033. Dan maken we een echo om te kijken of we een miskraam kunnen uitsluiten.

Missed abortion

Soms heb je geen vermoeden van een miskraam maar constateren we tijdens een van de eerste echo’s dat het vruchtje niet goed lijkt te ontwikkelen of het hartje niet (meer) klopt. Dat heet een missed abortion.

Oorzaken miskraam

Een zwangerschap bestaat uit een vruchtzakje met daarin het vruchtje zelf (embryo) en het dooierzakje. Normaal gesproken ontwikkelt het embryo zich tot een baby. Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning zoals vrijen, fietsen, vallen of paardrijden. De oorzaak van een miskraam is bijna altijd een afwijking in de chromosomen die toevallig is ontstaan tijdens de bevruchting. Dit leidt tot een probleem in de aanleg van de zwangerschap waardoor die niet verder kan groeien en door je lichaam wordt afgestoten. Klik hier voor uitgebreide informatie en de mogelijkheid voor het downloaden van een folder.

Wanneer moet je me bellen bij een miskraam?

026-2060033

  • Hevig bloedverlies; bloedverlies bij een miskraam is vergelijkbaar met een heftige menstruatie. Het houdt ongeveer 5 tot 10 dagen aan. Afhankelijk van hoe ver je zwanger was, zal je ook stolsels verliezen. Het bloedverlies is teveel als je het idee hebt dat het bloedverlies blijft lopen en je binnen het uur meerdere maandverbanden moet gebruiken of teveel stolsels verliest.
  • Koorts; temperatuur boven de 38 graden.
  • Ongerustheid; als je zorgen hebt, het niet vertrouwt of je wilt graag overleggen, mag je me altijd bellen.

Een enkele keer stopt het bloedverlies niet en blijkt de miskraam niet compleet te zijn geweest. Je wordt dan doorverwezen naar de gynaecoloog voor een curettage, het schoonmaken van de baarmoeder.

Behandeling

Na het vaststellen van een miskraam of missed abortion is er een aantal opties.

Veel vrouwen hebben de voorkeur af te wachten, het advies hierbij is maximaal af te wachten tot de verwachtte twaalf weken, omdat het risico op te veel bloedverlies daarna kan toenemen. Indien je niet wilt afwachten, kan ik je ook verwijzen voor een afspraak bij de gynaecoloog. De gynaecoloog zal dan bespreken wat de behandelmogelijkheden zijn. Er bestaat een behandeling met medicatie (Misoprostol) waarbij de miskraam word opgewekt en een curettage.

Als je bloedgroep rhesusfactor negatief is, bijvoorbeeld A-neg, en je was verder dan tien weken zwanger dan kan het nodig zijn om een injectie met anti-D toe te dienen. Dit voorkomt dat er rhesus antistoffen door  je lichaam worden aangemaakt die problemen in een volgende zwangerschap kunnen geven.

Miskraam in gang

Wanneer je bloed verliest is er sprake van een miskraam in gang. Dit kan spontaan ontstaan of na gebruik van medicatie (misoprostol) om de miskraam op te wekken.
Het vruchtje is bezig om je lichaam te verlaten. Je ervaart bloedverlies en krampende buikpijn. Soms duurt het bloedverlies een aantal dagen voordat het vruchtje daadwerkelijk wordt uitgestoten.

Op het moment dat het vruchtje wordt uitgestoten, zal je merken dat de krampen en het bloedverlies toenemen. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn. Het kan voelen als zware menstruatiepijn of weeën. Ook kan dit moment soms gepaard gaan met fors bloedverlies, soms met bloedstolsels. Het bloedverlies kan even zo hevig zijn, dat het er uitstroomt. Snel nadat je het vruchtje bent verloren, zullen het bloedverlies en de krampen afnemen. Je houdt nog enkele dagen tot een week, soms wat langer, bloedverlies en na een aantal weken ga je weer normaal menstrueren. Je kan nu ook weer zwanger worden, als je dat wilt.

Een miskraam in gang is een emotionele gebeurtenis. Je ervaart verdriet, spanning, pijn, ongemak en na de miskraam vaak een intens leeg gevoel. Het is dan ook fijn als iemand bij je kan zijn op zo’n moment, om je te steunen maar ook om op je te letten. Soms is het fijn om het vruchtje op te vangen (Dit kun je doen door een vergiet in de wc te zetten) om nadien te kunnen zien wat je bent verloren (evt samen met je verloskundige of huisarts) of om op je eigen manier afscheid te kunnen nemen.

Emotioneel

Gun jezelf de tijd om te herstellen.

Een miskraam kan een behoorlijke impact hebben. Het brengt  abrupt een einde aan je toekomstdromen over dit kindje en jullie ouderschap. Je blijdschap over deze zwangerschap is ineens verdriet geworden. Het kan helpend zijn je ervaring te delen met dierbaren wanneer jij daaraan toe bent. Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen. Je zult merken dat veel mensen hetzelfde hebben meegemaakt en ’t zal je steun geven. Wil je praktische tips en hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het verwerken van een miskraam kijk dan op deze website.
Na het vaststellen van de miskraam houden we contact voor zolang jullie dat nodig hebben. We helpen jullie met een luisterend oor, informatie en indien gewenst ook met een verwijzing.