Als zwanger worden niet lukt

De ene vrouw is snel zwanger, bij de ander duurt het maanden of zelfs jaren. De meeste koppels (85%) worden spontaan zwanger binnen een jaar. Als zwanger worden niet vanzelf gaat, dan kan dat behoorlijk frustrerend zijn en soms spanningen veroorzaken in je relatie. Soms ervaar je minder plezier aan vrijen dan voorheen. Soms verlies je elkaar, omdat de emoties die de onzekerheid met zich meebrengt door partners verschillend worden ervaren.

Onvruchtbaarheid of moeilijk zwanger worden, kan verschillende oorzaken hebben, die zowel bij de man als bij de vrouw kunnen liggen.
Oorzaken bij de vrouw zijn onder andere: Problemen met de cyclus; problemen met de eierstokken; problemen met baarmoederslijmvlies
Oorzaken bij de man zijn onder andere: Zwakker zaad.

Als jullie problemen hebben met zwanger worden dan is het raadzaam om na een jaar contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan jullie verwijzen naar de gynaecoloog voor vruchtbaarheidsonderzoek. Dit kan zowel voor de man als voor de vrouw. Denk bij vruchtbaarheidsonderzoek aan bloedonderzoek, spermaonderzoek, echoscopie en inwendig onderzoek.