Foliumzuur

Stop je met anticonceptie? Start dan met foliumzuur. Foliumzuur verkleint de kans dat het kindje wordt geboren met een open ruggetje of een open schedel. Foliumzuur is in de vorm van tabletten en zonder recept te verkrijgen bij de apotheek en drogist. Slik elke dag 0,4 miligram. Het duurt ongeveer vier weken tot er voldoende extra foliumzuur in het lichaam aanwezig is. Het is dus aan te raden om al voordat je zwanger bent foliumzuur te gaan slikken. Blijf foliumzuur slikken tot je 10 weken zwanger bent.

Ben je niet direct zwanger, blijf dan gewoon foliumzuur doorslikken. Je kunt het zonder problemen maandenlang gebruiken.

Het is geen probleem als je maandenlang foliumzuur slikt.

Soms lukt het niet om op tijd te beginnen met foliumzuur omdat je onverwachts zwanger bent geworden of sneller dan je had verwacht. Of omdat je wist niet dat foliumzuur belangrijk was. Wees niet ongerust, de kans op deze afwijkingen is klein, maar start alsnog direct met het slikken van foliumzuur.

We randen je aan om te kiezen voor een zwangerschapsmultivitamine. Deze bevalt foliumzuur maar daarnaast ook bijvoorbeeld vitamine D en extra ijzer. Deze kun je je gehele zwangerschap door gebruiken.