Ben je nieuwsgierig naar de “uitrusting” van een verloskundige?

Ik zal je meenemen door de inhoud van mijn werkuitrusting.

In de dienst begint alles met bereikbaarheid en mobiliteit. Mijn mobiele telefoon draag ik daarom altijd bij me incl. lader. En mijn auto staat altijd startklaar.

Visitetas

Die visitetas gaat altijd met me mee in de dienst. Tijdens de dienst rijd ik visites bij de kraamvrouwen en ben ik oproepbaar voor zwangeren met een acute hulpvraag en voor geboortes. Om onderweg in mijn systeem te kunnen draag ik mijn visitetas mijn tablet.
Verder zit hierin altijd de doppler met gel, bloeddrukmeter en stethoscoop, zuurstof- en polsslagmeter, onderzoekshandschoenen met gel, een vruchtwatertestje voor het geval er twijfel is over al dan niet gebroken vliezen. En een amniotoom (vliezenbreker). Voor in het kraambed heb ik een onthechtsetje bij me en spullen om bloed af te nemen bij de baby wanneer deze geel ziet.

De verlostas

Dan is er nog de verlostas. In mijn geval is dat een grote oranje rugzak. Hierin zit de uitrusting die we nodig hebben bij een thuisbevalling. Bij een poliklinische bevalling mogen we de spullen van het ziekenhuis ge-/verbruiken.

Uit de verlostas gebruik ik bij een thuisbevalling meestal alleen handschoenen (steriele en onsteriele) en de partusset; die bestaat uit drie instrumenten; twee kochers om de navelstreng af te klemmen en een schaar om de navelstreng mee door te knippen. Voor de zekerheid heb ik altijd een extra navelklem en een cordring bij me. Ook heb in mijn verlostas de geboorte Tens die vooral verzachtend kan werken bij rugweeën. In mijn auto reist altijd de baarkruk mee.
Voor het kindje heb ik een meetlintje en vitamine K druppels bij me. De weegschaal gebruiken we van de kraamverzorgster en jullie eigen thermometer.

Verder is deze tas vooral gevuld met spullen die je “just in case” gebruikt. Bijvoorbeeld een vliezenbreker; verdovingsvloeistof of oxytocine; bijbehorende injectie materialen; een naaldencontainer en een hechtset met bijbehorend hechtdraad.

Voor onverwachte noodsituaties is de verloskundige ook uitgerust. In de oranje rugzak zitten drie gekleurde etuis. De rode (bloed) bevalt materialen voor het inbrengen van een infuus. De gele (urine) bevalt materialen om de blaas te legen en/of te vullen. De blauwe (lucht) bevalt materialen ter ondersteuning van de luchtweg voor moeder en kind.