Miskraam in gang

Wanneer je bloed verliest is er sprake van een miskraam in gang. Dit kan spontaan ontstaan of na gebruik van medicatie (misoprostol) om de miskraam op te wekken.
Het vruchtje is bezig om je lichaam te verlaten. Je ervaart bloedverlies en krampende buikpijn. Soms duurt het bloedverlies een aantal dagen voordat het vruchtje daadwerkelijk wordt uitgestoten.

Op het moment dat het vruchtje wordt uitgestoten, zal je merken dat de krampen en het bloedverlies toenemen. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn. Het kan voelen als zware menstruatiepijn of weeën. Ook kan dit moment soms gepaard gaan met fors bloedverlies, soms met bloedstolsels. Het bloedverlies kan even zo hevig zijn, dat het er uitstroomt. Snel nadat je het vruchtje bent verloren, zullen het bloedverlies en de krampen afnemen. Je houdt nog enkele dagen tot een week, soms wat langer, bloedverlies en na een aantal weken ga je weer normaal menstrueren. Je kan nu ook weer zwanger worden, als je dat wilt.

Een miskraam in gang is een emotionele gebeurtenis. Je ervaart verdriet, spanning, pijn, ongemak en na de miskraam vaak een intens leeg gevoel. Het is dan ook fijn als iemand bij je kan zijn op zo’n moment, om je te steunen maar ook om op je te letten. Soms is het fijn om het vruchtje op te vangen (Dit kun je doen door een vergiet in de wc te zetten) om nadien te kunnen zien wat je bent verloren (evt samen met je verloskundige of huisarts) of om op je eigen manier afscheid te kunnen nemen.