Wil je geen pillen slikken en zie je een spiraaltje ook niet zitten? Dan kun je ook nog kiezen voor een staafje in je bovenarm. Met implanon ben je drie jaar lang beschermd tegen ongewenste zwangerschap.

De werkzame stof in Implanon NXT is etonogestrel. Bij het gebruik van het anticonceptiestaafje kan je menstruatie veranderen of zelfs helemaal wegblijven. Sommige vrouwen vinden het prettig dat ze niet ongesteld worden en anderen vinden het juist vervelend. Bij 1 op de 5 vrouwen verdwijnt de menstruatie, maar hetzelfde aantal vrouwen krijgt herhaalde en/of langdurige bloedingen.

Als je nog geen betrouwbare anticonceptie gebruikt op het moment van de plaatsing van implanon, geldt: het staafje laten implanteren in de periode van de eerste tot vijfde dag na het begin van de menstruatie. Het gebruik van een condoom is minimaal tot één week na de plaatsing nodig.

Plaatsen implanon

Het inbrengen van het hormoonstaafje wordt gedaan door de verloskundige, met behulp van een speciaal ontworpen inbrenghuls waarin het staafje in een naald zit. Implanon wordt vlak onder de huid ingebracht tussen twee spieren in de bovenarm. Voordat het staafje wordt geplaatst, wordt de huid eerst goed verdoofd.

Verwijderen

Voor het verwijderen van het staafje kan je ook in de verloskundigenpraktijk terecht. In de meeste gevallen kan de implanon drie jaar blijven zitten.

Borstvoeding

Wanneer je borstvoeding geeft, kan Implanon drie tot vier weken na de bevalling ingebracht worden. Geef je geen borstvoeding? Dan kan het staafje in principe direct na de bevalling worden ingebracht. Het precieze tijdstip bepaal je in overleg met de verloskundige.

Kosten

Implanon kost € 129,60. De kosten van de plaatsing/verwijdering worden vergoed door je verzekeraar. Indien deze niet rechtstreeks aan ons vergoed ontvang je alsnog een factuur van ons. De kosten van de implanon zelf moet je meestal zelf betalen tenzij je jonger bent dan 21 jaar of aanvullend verzekerd.