Anticonceptie na de bevalling

Tijdens de afsluitende visite in de kraamweek bespreken we anticonceptie evenals bij de nacontrole 6 weken na je bevalling. Wil je graag een adviesconsult over anticonceptie dan plannen we hiervoor een afspraak rond vier tot zes weken na je bevalling.

Tijdens dit consult bespreken we je wensen ten aanzien van anticonceptie en bekijken we wat voor jou de meest passende keuze is. Heb je een voorkeur voor de orale anticonceptiepil, de pleister of vaginale ring? Dan krijg je van ons het recept meteen mee en kan je aan de slag. Ga je liever voor een spiraal of implanon? Dan krijg je van ons het recept en maken we een afspraak voor het plaatsen hiervan op de praktijk.

Na het voorschrijven/plaatsen van deze anticonceptie plannen we een telefonisch consult in om je vragen en de tevredenheid van de anticonceptie te bespreken. Gangbaar is om dit gesprek na drie maanden te doen. Dan heb je voldoende gelegenheid gehad om aan de soort anticonceptie wennen. Ook zijn dan de eventuele bijwerkingen van het begin meestal weer voorbij.

Na plaatsing van een spiraal plannen we een nacontrole consult waarbij we met de echo controleren of de spiraal nog goed zit. Dit doen we meestal na vier tot zes weken.

Anticonceptiepil tijdens borstvoeding

Geef je volledig borstvoeding dan ben je in de eerste drie maanden na de bevalling tot 96% beschermd tegen zwangerschap. Wil je graag aanvullend anticonceptie gebruiken dan heb je keuze uit diverse middelen. Kies je echter voor een spiraal, deze plaatsen we bij voorkeur pas 3 maanden na de bevalling omdat je baarmoederwand daarvoor nog wat dun is voor een veilige plaatsing. Gaat je voorkeur uit naar de pil, dan adviseren we de cerazette; deze pil bevat alleen progestageen waardoor je moedermelkproductie niet wordt beïnvloed.