Het spiraaltje

Het spiraaltje is een betrouwbare vorm van anticonceptie en een uitermate geschikt anticonceptiemiddel voor vrouwen die borstvoeding geven. Ook als je nog niet zwanger bent geweest, kun je bij ons terecht. Er zijn twee soorten spiraaltjes die je kunt laten zetten: het hormoonspiraal en een hormoonvrije spiraal, het koperspiraal.

Hormoonhoudend spiraal

Het hormoonspiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals taaier wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen minder beweeglijk; dit verkleint de kans op een bevruchting. Door de afgifte van het hormoon en doordat het spiraaltje een vreemd voorwerp in de baarmoeder is, wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen. Tot slot wordt bij sommige vrouwen de eisprong onderdrukt. Als er geen eicel vrij komt, kan er geen bevruchting plaatsvinden.

Er zijn twee soorten hormoonspiralen; de Mirena en de Kyleena. Het verschil zit in de grootte en de hoeveelheid hormonen. De kyleena is kleiner en bevat minder hormonen. De Kyleena moet na vijf jaar vervangen worden.
De Mirena hoeft pas na 8 jaar vervangen te worden. Uiteraard kan je beide spiralen ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

Bijwerkingen hormoonhoudend spiraal

Bijwerkingen die we het vaakst zien is minder bloedverlies tijdens de menstruatie, tussentijds bloedverlies of het uitblijven van de menstruatie. Daarnaast komen hoofdpijn, buikpijn en rugpijn voor evenals vaginale afscheiding en ontsteking van de schaamlippen of vagina. Raadpleeg de bijsluiter voor verdere informatie over mogelijke bijwerkingen.

Zowel de Kyleena als de Mirena schrijven we voor en plaatsen we. Bij voorkeur tijdens een menstruatie of 12 weken na je bevalling.

Kosten Mirene en Kyleena spiraal

De Mirena en Kyleena kosten beiden € 147,47

De zorgverzekering vergoedt de plaatsing. Indien je verzekeraar niet rechtstreeks aan ons vergoedt, ontvang je alsnog een factuur van ons. Het spiraal moet je meestal zelf betalen, tenzij je jonger bent dan 21 jaar of aanvullend verzekerd bent.

Koperhoudend spriaal

Een kopersipraaltje is een hormoonvrije, betrouwbare anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er geen bevruchting kan plaatsvinden.

De koperspiraal kan ook gebruikt worden als morning-after nood-anticonceptie wanneer deze geplaatst wordt binnen vijf dagen na het onbeschermd vrijen.

Er zijn verschillende varianten koperspiralen. De T-safe is zeer betrouwbaar en als enige spiraal geregistreerd voor een gebruiksduur van 10 jaar. De T-safe is het meest gebruikte koperspiraaltje in Nederland.

Het Ballerine koperspiraaltje is geregistreerd voor het gebruik van 5 jaar. Dit nieuwe spiraaltje bestaat uit een aantal koperen balletjes, geregen aan een flexibel frame. Zodra het frame uit de inbrenghulskomt krult het zich in de baarmoeder op tot een bolvorm met een diameter van 1,5cm. Dit spiraaltje is een goed alternatief voor vrouwen die minder goed reageren op andere koperspiralen.

Het multi-Safe short spiraaltje is geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Dit spiraaltje is vanwege de kleine afmeting meer geschikt voor vrouwen met een kleine baarmoeder.

Bijwerkingen koperspiraal

Met een koperspiraaltje behoud je je eigen menstruatiecyclus. Eventuele bijwerkingen die tijdens de eerste drie maanden na plaatsing kunt verwachten zijn onder meer; langduriger en/of heviger bloedverlies, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Hierna herstelt de natuurlijke cyclus zich, in sommige gevallen wel met een 10% toename van de hoeveelheid menstruatiebloed.

Voor meer informatie kijk op www.ballerine.nl  en www.multi-safe.nl

Kosten koperspiraal

De T-Safe kost € 70,96, De Ballerine € 119 en de Multi-Safe Short € 53,48

De kosten voor de plaatsing worden vergoed door je zorgverzekering. Indien je verzekeraar niet rechtstreeks aan ons vergoedt ontvang je alsnog een factuur van ons. De spiraal zelf betaalt je verzekeraar waarschijnlijk niet, tenzij je jonger bent dan 21 jaar of aanvullend verzekerd.