Een spiraaltje mag niet geplaatst worden tijdens zwangerschap of wanneer je een SOA hebt. Bestaat er een kans dat je zwanger bent? Doe dan zelf eerst een zwangerschapstest. Bestaat er een kans dat je een SOA hebt, doe dat eerst een SOA test.

De afspraak duurt in zijn geheel ongeveer 30 minuten. Maar het inbrengen van het spiraal is op zich vrij kort en binnen enkele minuten klaar.

Procedure

Kom bij voorkeur met een volle blaas naar je afspraak. Dit kan het plaatsen vergemakkelijken. Eerst wordt de positie van je baarmoeder bepaald met een (inwendige) echo. Daarna plaatst de verloskundige je spiraal. Ze gebruikt hierbij een speculum (spreider of eendenbek) die ze inbrengt in de vagina. Tot slot kijkt ze met de inwendige echo of de spiraal op de juiste plaats zit.

Om het spiraaltje in te brengen wordt soms je baarmoeder met een tangetje iets gestrekt. Dit kan een vervelend, soms pijnlijk, gevoel geven. Het is daarom aan te raden om 1 uur voorafgaand aan de plaatsing 1000 mg paracetamol in te nemen (neem dit in als je borstvoeding geeft), of 400 mg ibuprofen. Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen krijgt of een zeurend gevoel in je onderbuik. Soms helpt het om op de dag van plaatsing wat extra rust te nemen. Ook een warme kruik, paracetamol of ibuprofen kunnen je klachten verminderen.

Na de plaatsing kan je nog enkele dagen wat bloedverlies hebben of wat buikpijn. In de eerste drie maanden na het plaatsen van een spiraal kan je tussentijds bloedverlies hebben. Dit is normaal. Heb je gekozen voor een hormoonspiraal? Dan kan je cyclus onregelmatig worden en je menstruaties lichter. Soms verdwijnt de menstruatie zelfs helemaal. Heb je gekozen voor een koperspiraal? Dan zullen je menstruaties vaak eerst wat heviger worden. Meestal wordt dit na enkele maanden weer normaal.

Met een koperspiraal ben je na de plaatsing direct beschermd tegen zwangerschap. Met een hormoonspiraal ben je pas na één week beschermd. Gebruik tot die tijd een aanvullende anticonceptiemethode.

Zelfcontrole

Na de nacontrole kun je zelf af en toe controleren of je spiraal nog goed zit. Je kunt de draadjes voelen met je vinger in de vagina. Soms zijn de draadjes om de baarmoedermond heen gekruld en is het moeilijker om ze te voelen. Voel je een hard stukje bij je baarmoedermond? Dat betekent dat het spiraaltje niet goed meer op zijn plaats zit. Neem dan contact op met je verloskundige.