Watergeboorte

Wij hebben als verloskundigen maar ook persoonlijk ruime ervaring met watergeboortes. Afgelopen jaar beviel 33% van de vrouwen in onze praktijk in bad!
Warm water heeft een ontspannende werking. De meeste vrouwen ervaren pijn minder intens onder de douche of in bad waardoor ze de weeën beter op kunnen vangen.

Waarschijnlijk heb je thuis een douche en misschien ook wel een ligbad. Als je gebruik wilt maken van een bad tijdens je bevalling kun je ook kiezen voor een bevallingsbad. Een bevallingsbad heeft als voordeel dat het een groot bad is waarin je je gemakkelijk kunt bewegen. In dit bad is het dus eenvoudig regelmatig van houding te veranderen. Ook het persen kan in bad plaatsvinden. De geboorte gaat in het water meer geleidelijk doordat je kindje vanuit het warme vruchtwater in het warme badwater komt. Je ziet dan ook dat kinderen die onder water geboren worden enorm ontspannen en alert zijn.

Daarnaast heb je in alle ziekenhuizen de beschikking over een ligbad. In het ene ziekenhuis zijn de faciliteiten wat ruimer beschikbaar en luxer dan in ’t andere.

Voordelen van bevallen in water:

  • De warmte van water werkt pijnstillend en verzachtend.
  • In water kan je makkelijk bewegen door minder zwaartekracht.
  • Door warm water ontspan je gemakkelijker. Dit bevordert de aanmaak van endorfine en dit heeft een gunstige werking op de bevalling. Ook zijn je spieren in je bekkenbodem meer ontspannen en kunnen makkelijker oprekken.
  • Het bad is je eigen domein en brengt je sneller in je eigen cocon.
  • Je partner kan in het warme water erbij zitten of vanaf de badrand ondersteuning bieden.

Iedereen die thuis of poliklinisch mag bevallen, mag ook in bad bevallen. Heb je thuis geen bad of wil je liever gebruik maken van een bevallingsbad, wij beschikken in onze praktijk over twee bevalbaden. Vraag ons even naar de beschikbaarheid en kosten of kijk hier.