Bevallen in Nederland is veilig

Uit onderzoek blijkt dat de babysterfte in Nederland bij vrouwen die tussen 37 en 42 weken zwangerschap bevallen vier procent minder is dan het gemiddelde van de Europese Unie.
Sommige mensen denken dat een bevalling in het ziekenhuis veiliger is dan een bevalling thuis, maar dat ligt genuanceerder. Uit onderzoek blijkt dat het bij een eerste kind niet uitmaakt waar je bevalt. Ben je al eens thuis bevallen? Dan is thuis bevallen zelfs veiliger.

Bij een normaal verlopende bevalling mag je, samen met je partner, zelf de keuze maken om thuis of in een ziekenhuis te bevallen, onder begeleiding van je eigen verloskundige.

Deze keuze hoef je niet perse vooraf gemaakt te hebben. Er hoeft niet gereserveerd te worden in het ziekenhuis. Je mag dus ook tijdens de bevalling beslissen waar je wilt bevallen. Wil je poliklinisch bevallen dan belt de verloskundige met de verloskamers om je aan te melden als het zover is.

Een poliklinische bevalling is een verplaatste thuisbevalling. Wanneer er een verhoogd risico ontstaat op complicaties, dan zal de verloskundige dat met jullie bespreken. Kiezen jullie ervoor in om in dat geval te verplaatsen naar het ziekenhuis, dan draagt de verloskundige de eindverantwoording van de bevalling dan over aan de gynaecoloog. Wij blijven echter altijd bij jullie indien jullie dit wensen. Overdracht van zorg betekent in onze praktijk dus nog steeds continuïteit van zorgverlener.

Elke bevalling begint thuis (behalve bij inleiden)

De eerste fase van de bevalling duurt het langst. De weeën worden in deze fase krachtiger, de baarmoedermond wordt weker en verstrijkt, de ontsluiting gaat van 0 naar 5 cm. In deze fase bel je met de verloskundige. Meestal komt zij bij je thuis langs voor een controle. Ze luistert naar het hartje van de baby, indien gewenst doet de verloskundige inwendig onderzoek en we bespreken je draagkracht. Soms, als dat voor jullie oké is, gaat de verloskundige nog even weg. Wanneer de actieve fase is aangebroken (vanaf 5cm ontsluiting) blijft de verloskundige bij je. Als je thuis wilt bevallen, komt in deze fase de kraamverzorgende om te assisteren bij de geboorte. Is het je eerste kindje en wil je poliklinisch bevallen, dan is dit het moment om samen naar het ziekenhuis te gaan. Ben je al eens eerder bevallen dan gaan we vaak iets eerder naar het ziekenhuis voor een poliklinische bevalling. Je kunt kiezen uit het Rijnstate ziekenhuis, het Slingelandziekenhuis Doetinchem en het Gelreziekenhuis Zutphen.

Voorbereiding thuisbevalling

Voor een thuisbevalling heb jij de nodige voorbereidingen getroffen en heeft een verloskundige alle benodigde spullen bij zich, ook voor eventuele complicaties. Mocht er tijdens een thuisbevalling een reden zijn om naar het ziekenhuis te gaan, dan is daar in principe nog voldoende tijd voor. We kiezen dan wel voor het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Kosten ziekenhuisbevalling

De meeste verzekeraars  vragen voor een poliklinische bevalling een eigen bijdrage. Wanneer er een complicatie optreedt, is er sprake van een medische indicatie en moet je in het ziekenhuis bevallen. Een medische bevalling wordt altijd volledig vergoed door de zorgverzekeraar, evenals een thuisbevalling.
Wil je weten wat de hoogte is van de eigenbijdrage voor de poliklinische bevalling, bel dan met je zorgverzekeraar.