Belinstructies

Deze instructies gelden vanaf 37 weken zwangerschap. Ervaar je daarvoor weeën of vruchtwaterverlies dan bel je altijd direct op 026-2060033

  • Weeën; als je een uur lang weeën om de 3-5 minuten hebt, die een volle minuut aanhouden en zo pijnlijk zijn dat jij je ademhaling hierop aan moet passen.
  • Vruchtwaterverlies; als het kan wat opvangen en anders een maandverbandje voordoen uit het kraampakket, onthoudt het tijdstip waarop het vruchtwaterverlies begon en probeer de kleur van het vruchtwater te beoordelen. Bij groen/geel of bruin vruchtwaterverlies bel je altijd direct, ook ’s nachts! Bij helder vruchtwaterverlies en in ingedaald hoofdje (bij je laatste controle) bel je overdag tussen 9 uur en 21 uur.
  • Helderrood bloedverlies; meer dan een menstruatie. Doe een maandverbandje in, deze graag bewaren zodat wij het kunnen beoordelen en inschatten om hoeveel bloedverlies het gaat. Het kan ook zo zijn dat je slijmerig bloedverlies hebt. Dit is (een deel van) de slijmprop en vaak een teken dat de bevalling eraan zit te komen. Dit is geen reden om direct contact op te nemen.
  • Verminderd leven: aan het einde van de zwangerschap wordt het bewegen van je baby vaak minder intens omdat het minder ruimte krijgt. Ook slaapt je kindje soms enkele uren achtereen. Wel moet je ieder dagdeel bewegingen kunnen waarnemen. Bel dus als je van mening bent dat je kindje te weinig beweegt.