De zwangerschapscontroles

Ons eerste contact zal telefonisch zijn n.a.v. jouw aanmelding. Vanaf zeven weken zwangerschap ben je welkom voor de eerste controle. De eerste afspraak duurt ongeveer 45 minuten. Tijdens deze eerste controle maken we een echo om in te schatten hoe ver je ongeveer zwanger bent en of de zwangerschap zich goed lijkt te ontwikkelen.
Verder bespreken we jouw eigen gezondheid, die van je partner en van beide families. Daarnaast worden eventuele voorgaande zwangerschappen en bevallingen besproken. Dit geeft ons een beeld of er aanvullende zorg nodig is tijdens de zwangerschap of erna.
Je krijgt advies over voeding, roken, alcohol en het voorkomen van infecties. We bespreken wat prenatale screening inhoudt en welke keuzes jullie daarin kunnen maken. Hierop komen we rond elf weken, indien gewenst, uitgebreid terug.

Als jullie het prettig vinden om in de beginfase van de zwangerschap wat vaker te komen voor controle dan plannen we twee weken later opnieuw een afspraak in. Tijdens deze korte afspraak maken we een echo. Mochten jullie het prettiger vinden deze extra controle over te slaan dan kan dat uiteraard.

Rond elf weken zwangerschap komen jullie voor de termijnecho en bespreken we, indien gewenst, de onderzoeken die je kunt laten doen naar de gezondheid van je kindje. Ook voor deze afspraak nemen we ruim de tijd.

Vervolgcontroles

Vervolgcontroles zullen na elf weken om de vier weken zijn. Vanaf ongeveer 26 weken elke drie weken, rond 30 weken kom je om de week en vanaf 37 weken kom je wekelijks op controle. Uiteraard vinden deze vervolgcontroles plaats in overleg en kijken we samen wat voor jullie passend is. Dit betekent dat als er behoefte is aan extra controles die altijd ingepland kunnen worden.

Bij deze vervolgcontroles zijn er een aantal standaard controles die zullen plaatsvinden namelijk;

  • Groei: Bij elke controle wordt de groei van de baarmoeder gevoeld. Zo controleert je verloskundige of jullie kindje voldoende groeit. Vanaf twaalf weken kunnen ook de harttonen van de baby gehoord worden met een doppler of met echo. In de laatste maanden van de zwangerschap onderzoekt de verloskundige naast de groei ook de ligging van de baby en of de baby al is ingedaald.
    Er zijn enkele indicaties waarbij een of meerdere groeiecho’s gewenst zijn. Wanneer deze indicaties zich voordoen zullen we die altijd met je bespreken. Groeiecho’s vinden meestal plaats tussen de 28 en 36 weken zwangerschap.
  • Bloeddruk: Bij elke controle wordt je bloeddruk gemeten. De bloeddruk wordt weergegeven in een bovendruk en een onderdruk. De onderdruk is het meest belangrijk. Een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap is heel normaal en onschuldig, maar kan soms wat vervelende klachten geven zoals duizeligheid. Een hoge bloeddruk betekent vaak dat extra onderzoek noodzakelijk is.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere onderzoeken die de verloskundige uitvoert tijdens de zwangerschap;

  • Wegen: Het is belangrijk om je startgewicht te weten aan het begin van de zwangerschap. Als je dat fijn vindt, mag je bij elk bezoek je gewicht controleren maar dit doen we niet standaard omdat we weten dat gewichtstoename weinig zegt over de groei van je kind. Gemiddeld gezien neemt het gewicht met 7 tot 15 kilo toe.
  • Bloedonderzoek: Bij alle zwangeren wordt in het begin van de zwangerschap bloed onderzocht op een aantal infectieziekten, ijzer, glucose en om de bloedgroep vast te stellen. Rond 30 weken controleren we nogmaals je ijzergehalte.
  • Urineonderzoek: Onderzoek van de urine is bij een normaal verloop van de zwangerschap niet nodig. Een reden om dit wel te doen, kan zijn bij klachten van een verhoogde bloeddruk of om bij klachten een blaasontsteking uit te sluiten.
  • Suikercontrole: Er is een aantal factoren die de kans om suikerziekte te ontwikkelen tijdens je zwangerschap vergroten. Is dit bij jou het geval dan willen we je bloedsuiker in de zwangerschap extra controleren. Dit onderzoek zal plaatsvinden rond 24 weken en soms wordt deze op indicatie herhaald bij 32 weken.

Wil je meer weten over wanneer de controles zijn en wat er besproken wordt? Hier vind je het controleschema.