22 weken prik

Kinkhoest is een vervelende ziekte. En voor baby’s is het zelfs gevaarlijk. Eind 2015 heeft de Gezondheidsraad het advies uitgebracht om zwangere vrouwen in hun zwangerschap een inenting tegen kinkhoest aan te bieden.

Na een kinkhoestvaccinatie maakt het lichaam zelf antistoffen aan tegen kinkhoest. Deze antistoffen beschermen het lichaam tegen kinkhoest. Bij een zwangere vrouw gaan deze antistoffen via de placenta ook naar het kindje. Het kindje heeft dan al bij de geboorte antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste maanden van het leven beschermd tegen kinkhoest.

Vrouwen die in het verleden kinkhoest hebben doorgemaakt of die door vaccinatie kinkhoest antistoffen hebben opgebouwd, hebben na een jaar nog voldoende antistoffen om zichzelf te beschermen tegen kinkhoest, maar naar enkele jaren niet meer. Je kunt dus gewoon kinkhoest krijgen als volwassene. Je hebt dus ook niet meer voldoende antistoffen op volwassenleeftijd om tijdens je zwangerschap middels het doorgeven van antistoffen via de placenta je kindje te beschermen. Daarom is het belangrijk om tijdens de zwangerschap nogmaals gevaccineerd te worden tegen kinkhoest. Alleen dan zijn er voldoende antistoffen om de pasgeboren baby bescherming te geven in de periode waarin de ziekte het meest ernstig verloopt.

De hoeveelheid antistoffen die het lichaam aanmaakt, is ongeveer twee weken na inenting het hoogst en neemt daarna langzaam af. Om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid antistoffen die naar het kindje gaan zo hoog mogelijk is, is het belangrijk om tijdens de zwangerschap te vaccineren.

Naast het doorgeven van antistoffen aan de ongeboren baby (maternale antistoffen), zorgt een kinkhoestvaccinatie er ook voor dat de zwangere zelf geen kinkhoest krijgt. Zij kan na de bevalling dus ook niet haar pasgeboren baby besmetten met kinkhoest. Omdat we nooit met zekerheid vooraf weten bij welke termijn de geboorte zich zal aandienen raden we aan de kinkhoestvaccinatie te nemen rond 22 weken zwangerschap.

Wie geeft de vaccinatie?

De vaccinatie wordt gegeven door een jeugdverpleegkundige  op een consultatiebureau in jouw regio.
Je kunt zelf een afspraak inplannen op een bureau bij jou in de buurt via  de website van het RIVM.

Wat kost de vaccinatie?

De kinkhoestvaccinatie is onderdeel van het rijksvaccinatieprogramma en wordt vergoed.