Echo bij controles

In onze praktijk maken we tijdens de zwangerschapscontroles gebruik van 2D echoscopie. Als jullie dat wensen, kijken we bij elke zwangerschapscontrole even naar jullie kindje. We maken onderscheid tussen echo’s met indicatie (deze worden vergoed door je zorgverzekeraar) en echo’s zonder indicatie (eigen wens, geen extra kosten).

Indicaties voor een echo zijn onder andere;

Een miskraam in het verleden, bloedverlies in de zwangerschap, het vaststellen van de zwangerschapsduur (termijnecho), twijfel over de groei of ligging van het kindje (groeiecho of liggingsecho). Deze echo’s kunnen gedaan worden in de eigen praktijk.

Een termijnecho tussen de 10 en 12 weken zwangerschap is de meest betrouwbare methode voor het vaststellen van de uitgerekende datum. Tot die tijd geeft een eerdere echo of de eerste dag van je laatste menstruatie ons een indicatie hoe ver je ongeveer zwanger bent. Bij de termijnecho wordt de definitieve uitgerekende datum bepaald en er wordt gekeken of het vruchtje in de baarmoeder zich goed aan het ontwikkelen is, of het hartje klopt en of je zwanger bent van een eenling of meerling.

Prenatale screeningsecho’s

Daarnaast is er nog prenatale screening waarbij gericht echoscopisch onderzoek wordt verricht naar geboorteafwijkingen (middels een 13 wekenecho of 20 wekenecho). Indien gewenst informeren we jullie hierover uitgebreid tijdens het spreekuur. Wil je alvast meer informatie, kijk dan op de site bij ‘zwangerschap‘ naar ‘prenatale screening‘. Echo’s voor prenatale screening worden verricht in een echocentrum. Indien gewenst krijg je hiervoor van ons een verwijzing.

Echo’s zonder indicatie

Wanneer jullie dat wensen kunnen we op andere momenten in de zwangerschap met de echo naar het kindje kijken of het hartje luisteren met de echo i.p.v. de doppler. Wanneer we dit doen is dat altijd kort en wordt hiermee niet de groei beoordeeld; dat doe ik uitwendig met de hand en de centimeter (vanaf 26 weken). We streven er naar de echo via de buikwand te maken. Maar soms, voor de 11 weken zwangerschap, is het mogelijk dat we met een inwendige echo betere beeldvorming hebben. Aan deze echo’s zijn geen extra kosten verbonden.

Pretecho’s

2D echo

Wil je graag een pretecho? Dat kan! Dan maken we een aparte afspraak.

Als we 2D naar jullie kindje kijken, krijgen we beelden te zien (vaak zwart/wit) van doorsnedes. Hiermee kunnen we dus heel goed naar onder andere de organen van je kindje kijken en zien we het kindje bewegen. We kunnen ook naar het gezichtje kijken, maar meestal geeft dan alleen ‘en profiel’, handjes en voetjes een herkenbaar beeld. Een 2D echo kan de gehele zwangerschap worden gedaan. Wanneer je behoefte hebt aan een extra echo tussendoor of wanneer je nieuwsgierig bent naar het geslacht van je kindje (vanaf 15 weken).

Een pretecho wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar en moet je zelf betalen. Hier vind je verdere informatie over de tarieven en algemene voorwaarden (doc).

Kosten: €40,-

  • Echo consult 20 minuten
  • Geslachtsbepaling (wanneer gewenst)
  • 3 foto’s afgedrukt

Je kunt een afspraak inplannen via telefoonnummer 026-2060033.

Wil je een geslachtsbepaling tijdens je verloskundige controle, dat kan ook. Kosten: €20,-

3D/4D echo

Wil jij graag een uitgebreide 3/4D echo van je kindje laten maken. Dan kan ik je van harte aanbevelen deze te laten maken bij mijn collega’s van Geboortecentrum Linde in Zevenaar of bij Echowonder in Arnhem