Hielprik en gehoortest

Tijdens de kraamweek krijgt jullie kindje, indien gewenst, tussen de vijfde en zevende dag de hielprik en een gehoorscreening. Deze bloedafname en gehoorscreening worden tijdens een huisbezoek gedaan door een verpleegkundige van Jeugdgezondheidszorg (JGZ), dat verbonden is aan het consultatiebureau.

Hielprik

Het bloed van de hielprik wordt onderzocht op zestien erfelijke zieketen, waaronder:

  • een ziekte van de schildklier
  • een ziekte van de bijnier
  • erfelijke bloedarmoede (sikkelcelziekte en thalassemie)
  • een ziekte van de longen (taaislijmziekte ofwel Cystic Fibrosis)
  • een aantal stofwisselingsziektes

Het op tijd opsporen van deze ziektes kan ernstige schade aan het lichaam of geestelijke beperking voorkomen. Deze ziektes zijn vaak niet te genezen, maar kunnen wel goed behandeld worden met medicijnen of een dieet. Wanneer de uitslag goed is, word je hierover schriftelijk geïnformeerd. Wanneer de uitslag niet goed is word je, vaak binnen twee weken, gebeld door je huisarts en doorverwezen naar de kinderarts. Aan de hielprik zijn geen kosten verbonden. Deelname is niet verplicht.

Gehoorscreening

Omdat een goed gehoor belangrijk is voor de ontwikkeling van de taal en spraak van je baby, is tijdige opsporing van eventuele afwijkingen aan het gehoor belangrijk. Het is belangrijk om bij afwijkingen de behandeling te starten voordat de baby zes maanden oud is.

Tijdens deze screening wordt een zacht dopje in het oor van je baby geplaatst. Dit dopje is verbonden met een meetapparaat dat het gehoor van je baby kan meten. Het is pijnloos en meestal merkt je kindje er helemaal niets van. De uitslag van deze screening is meteen bekend. Ook deze screening is kosteloos en deelname is niet verplicht.

Verblijf in het ziekenhuis

Wanneer je kindje op de 5e tot 7e dag na de geboorte nog in het ziekenhuis is, zal daar door de verpleegkundige de hielprik worden gedaan. Voor de gehoorscreening krijg je post waarin staat aangegeven hoe je deze na ontslag uit het ziekenhuis alsnog kan laten verrichten.

Wil je meer informatie over de hielprik en gehoorscreening kijk dan op: pns.nl