Voeding

Een pasgeboren baby heeft de eerste maanden voldoende aan borst -en of kunstvoeding. Borstvoeding is het natuurlijke vervolg van de zwangerschap. Je lichaam en je baby bereiden zich daar al vroeg in de zwangerschap op voor. De baby traint zijn reflexen, bedoeld voor het zoeken naar de borst en het drinken eruit, al vanaf de 13e week. Ook jouw lichaam is dan al aan het veranderen. De melkklieren zijn druk in ontwikkeling en maken in de zwangerschap al melk. Als praktijk dragen wij uit dat borstvoeding het beste is wat je je kindje kan geven. Er zitten alle essentiële voedings- en antistoffen in die een kindje nodig heeft in de eerste fase van zijn leven. Maar de keuze of je borst- of kunstvoeding wil geven is heel persoonlijk en moet bij jullie passen.

Borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor je baby. Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die een baby de eerste zes maanden nodig heeft en de samenstelling is precies op de behoefte van je baby afgestemd. Daarnaast heeft het geven van borstvoeding vele voordelen voor zowel jou als je baby.

Baby’s die borstvoeding krijgen:

 • Hebben minder kans op wiegendood
 • Drinken altijd melk die goed op hem/haar is aangepast
 • Hebben minder kans op astma, allergieën en suikerziekte op jonge leeftijd
 • Hebben een lager risico op overgewicht en hoge bloeddruk op oudere leeftijd
 • Hebben een betere kaakontwikkeling
 • Hebben een hoger IQ
 • Zijn minder vaak ziek, met name keel-, neus- en ooraandoeningen komen minder voor
 • Hebben minder gaatjes in het gebit op oudere leeftijd

Als je borstvoeding geeft:

 • Herstel je sneller na de bevalling.
 • Heb je minder bloedverlies na de bevalling.
 • Heb je minder moeite om je zwangerschapskilo’s kwijt te raken.
 • Heb je minder kans op eierstokkanker, op sommige vormen van borstkanker en minder kans op botontkalking op latere leeftijd.

Kort na de geboorte is je kindje waarschijnlijk heel alert en gaat je baby al op zoek naar de borst. Het is niet erg als je baby niet meteen na de bevalling drinkt. Hij moet misschien nog bijkomen van de bevalling of is nog misselijk. Na een paar uur zal hij vast zelf gaan drinken. Je kraamverzorgende helpt je hierbij. Borstvoeding kan vanzelf gaan, maar vergt soms ook wat tijd, vertrouwen en doorzettingsvermogen.

Je weet of je baby goed drinkt door hem regelmatig te wegen. Het is normaal dat de baby de eerste dagen iets afvalt om vervolgens te gaan groeien. Je baby zal binnen 14 dagen weer terug op geboortegewicht zijn. In je kraambed weegt de kraamverzorgende de baby. Daarna kan je altijd naar het inloopspreekuur van het consultatiebureau om hem nauwkeurig te laten wegen.

Om je voor te bereiden op het geven van borstvoeding adviseren we je een borstvoedingscursus te volgen. Dit kun je alleen doen of samen met je partner bij Marlinda Roes, lactatiekundige. Ik zie dat borstvoeding vaker slaagt wanneer ouders goed zijn voorbereid.

Wil je meer lezen over borstvoeding kijk dan eens op:

Kunstvoeding

Kunstvoeding is een veilig en betrouwbaar alternatief voor als je geen borstvoeding wil of kunt geven. Het is verstandig één merk voeding te kiezen en hierbij te blijven.

Kunstvoeding voor baby’s tot zes maanden heet ‘volledige zuigelingenvoeding’. Wanneer deze term op de verpakking staat, bevat het alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Voor Nederland is in de Europese wetgeving vastgelegd wat er in volledige zuigelingenvoeding moet zitten. De keuze voor een merk is geheel aan jullie.

Wil je meer lezen over kunstvoeding kijk dan eens op de website van het Voedingscentrum.